Dvojčka v središču pozornosti

Izjemna sarajevska zgodba ameriških dvojčkov

Avtor: Boštjan Boh
Foto: Guliverimage
Avtor: Boštjan Boh
Na olimpijskih igrah v Sarajevu sta za izjemno zgodbo poskrbela ameriška brata dvojčka, Phil in Steve Mahre, ki jima je v alpskem smučanju v slalomu uspel neverjeten rezultat. Bila sta skromna in prizemljena, saj sta zase dejala, da sta bila le fanta, ki sta po naključju smučala.

Na olimpijskih igrah leta 1984 v Sarajevu sta namreč Phil in Steve Mahre zasedla prvo in drugo mesto na slalomu, kar je nekaj izjemnega. Za to, da je imela zgodba še srečnejši konec, je poskrbelo sporočilo uro za tem, da je olimpijski zmagovalec prvič postal oče. Kljub dvojnemu uspehu je bilo pri obeh nekaj grenkega priokusa.

Foto: Guliverimage

Že kot golobrada mladeniča v ameriški reprezentanci


Phil in Steve Mahre sta odraščala v družini z osmimi otroki. Bila sta peti in šesti otrok. Phil je od svojega brata dvojčka starejši štiri minute. Smučanje jima je bilo položeno v zibelko. Odraščala sta ob smučišču in bila sinova znanega gornika. A smučanje v njuni mladosti ni bil edini šport, Phil je nekaj časa igral ameriški nogomet. Smučati sta začela pri šestih letih, v reprezentanco ZDA pa sta se uvrstila že pri 15 oziroma 16 letih. Kljub velikim uspehom, ki sta jih dosegla v športni karieri, sta bila vedno prizemljena.

"Bratje in sestre so me vedno postavili na realna tla, če sem preveč 'zrasel'. Bila sva le dva fanta, ki sta se znašla na tekmah alpskega smučanja. Pri veliko ljudeh šport določi, kdo so. Pri naju nikoli ni bilo tako. Bila sva le dva fanta, ki sta po naključju smučala in bila pri tem uspešna," je v enem izmed intervjujev povedal Phil.

Foto: Guliverimage

Olimpijski prvak celo nekoliko obžaluje zmago


Njuno športno kariero je zagotovo najbolj zaznamoval olimpijski slalom leta 1984 v Sarajevu, na katerem sta zasedla prvo in drugo mesto. Čeprav se je morda za Phila, olimpijskega prvaka, to zdel sanjski dan, v resnici ni bil. Premagal je namreč svojega brata Steva, ki je bil po prvi vožnji daleč najhitrejši, v drugi pa je nato naredil nekaj napak in bil na koncu drugi. Ker sta že od nekdaj zelo povezana, Phil tisto zmago celo nekoliko obžaluje.

"Če je zmagal on, sem zmagal tudi jaz," je dejal Phil. "Če bi bil kdorkoli drug, se ne bi toliko vznemirjal, zaradi njega pa je bilo težko. Če bi na kateri od tekem moral zmagati Steve, je bila to ta tekma, a se na žalost ni končalo tako."

Še vedno težko govori o tisti tekmi. Teden po igrah sta se poslovila


Steve še vedno težko govori o tisti tekmi, a se tolaži s tem, da je zlata medalja ostala v družini. "Če že nisem mogel zmagati sam, sem si želel, da zmaga on. Po drugi vožnji sem bil res jezen, ampak če je moral biti nekdo boljši od mene, naj bo to vsaj on, ne nekdo iz neke druge države," je povedal Steve, ki meni, da je bila tista tekma vseeno vrhunec njune kariere. "Na mednarodnih tekmah sva večkrat končala na prvem in drugem mestu, ampak če se to zgodi na olimpijskih igrah, ki so na sporedu vsaka štiri leta, je to zagotovo vrhunec kariere, ki ga ne bom nikoli pozabil."

Že teden dni po slalomski tekmi sta se oba športno upokojila. Stara sta bila šele 26 let. Kot je za Seattletimes povedal Phil, tega ni nikoli obžaloval. "Veliko ljudi ima težave, ko se upokojijo. Jaz jih nisem imel niti malo. Lahko bi končal kadarkoli in ne bi imel težav."

Vseeno se je pri 49 letih poskušal uvrstiti v ameriško reprezentanco. Morda bi mu uspelo, vendar je po poškodbi kolena opustil to možnost.

Partnerja
NAPREJ >