Loading...

Menu

  • Mazda, ustvarjena za užitke. Voziva skupaj!

NAPREJ

Vsebino omogoča Mazda Slovenija

Foto: Klemen Korenjak

Video: Dean Gostimirovič

Postavitev: Gregor Jamnik

Mazda MX-5 je sinonim za roadsterske užitke, pravo vozniško erotiko že več kot 25 let, z najnovejšo generacijo pa je še bolj jasno, zakaj – vozniku omogoča doživetje popolne vozniške ekstaze.

Povezanost med konjem in jezdecem je edinstvena sinergija, ki je del vsake Mazde. Vse od najmanjšega vijaka pa do naše SKYACTIV tehnologije; vse to ustvarja harmoničen odnos med avtom in voznikom ter krepi moč tistega, ki sedi za volanom.
Filozofija Jinba Ittai

2017_6_MAZDA_YABUSAME_SHOW_19_800

Yabusame, starodavna japonska veščina, kjer lokostrelec v galopu izstreli tri puščice v lesene tarče. Za popoln izkupiček, izjemno čast in naklonjenost bogov sta nujno potrebna popolna usklajenost in povezanost jezdeca in konja. Jinba Ittai!

Enako menijo tudi pri Mazdi. Njihov MX-5 je pravzaprav postal že prava ikona med športnimi avtomobili, ponaša se tudi z lovoriko največkrat izdelanega roadsterja vseh časov. Mnoge kupce je ob dostopni ceni prepričal s svojo športno zasnovo, odličnimi voznimi lastnostmi ter tisto svojo preprostostjo, pravzaprav prvinskostjo, ki ustvarja močno vez med človekom in strojem ter zato omogoča užitke v vožnji, s katerimi se lahko kosa le redkokateri podoben avtomobil.

Da se z avtomobilom počutimo kot eno, je potrebno popolno ravnovesje. Umestitev upravljalnih elementov, obremenitev pri krmiljenju, uravnoteženost podvozja – nič ni prepuščeno naključju. Za primer vzemimo mesto namestitve prestavne ročice – katere mišice bo voznik moral uporabljati za njeno upravljanje, je odvisno od tega, ali je ročica bolj naprej ali bolj nazaj. V izpopolnjevanje teh elementov in ustvarjanje vrhunske izkušnje vožnje smo vložili neizmerno veliko časa. Prizadevamo si doseči popolno povezanost voznika z avtomobilom.

Gibanje in vitalnost

MX-5_exterior_side_1200

Z vrnitvijo h koreninam in sledenjem filozofiji Jinba Ittai aktualna Mazda MX-5 uteleša vse tisto, zaradi česar je ta legenda zaslovela: čvrsta drža in stabilna lega, nizko težišče ter občutek igrivosti in lahkotnosti. Razmerje razporejene mase zaradi vzdolžno nameščenega motorja spredaj in pogona zadaj namreč ostaja idealno, v razmerju 50:50. V četrti generaciji navduši tudi oblika … kar poglejte jo, kot da je vedno pripravljena na skok.

Mazda je v MX-5 namreč prenesla vse tisto, kar premore njihova uveljavljena oblikovalska filozofija KODO, s katero posnemajo gibanje in vitalnost. MX-5 z napetim in roadstersko klasičnim dolgim pokrovom motorja ter kratkim in zaobljenim zadkom deluje dinamično in samozavestno, lepa pa je tako s platneno ali kovinsko zložljivo streho kot brez nje. MX-5 namreč ponuja vso romantiko roadsterja v obliki blagega vetrnega piša, toplih sončnih žarkov, vonjanja narave in zelo neposrednim zvokom iz okolice, lahko pa začutite njeno pravo poslanstvo – uživanje v zavojih.

Klic zavitih ovinkov

KOR_MAZDA-6124

Ah … zavoji. Vsak cestni hedonist ima kak priljubljen odsek, na katerega mora obvezno zapeljati in kjer se hitro počuti, kot da ima namesto prstov na rokah kolesa. Vsak pozna tisto magično kombinacijo njemu najljubših ovinkov, kjer hudiča spusti na plano in pozabi na vse. Vznemirljiva mazda MX-5 se morda komu zdi kot avto za enkratno avanturo, a te zapeljiva in uživaška igrača že po nekaj urah tako prevzame, da postaneš z njo obseden – in namesto za prihod na cilj se ob odločni vožnji blizu meje zdrsa ter z izklopljeno stabilnostno elektroniko hitro odločiš za nov krog.

parallax layer

MX-5 znova izpolni poslanstvo popolnih vozniških občutkov. Pravijo, da idealnega avtomobila ni. Imajo prav. Ni ga avtomobila, ki bi zmogel vsakomur ponuditi vse. Obstaja pa ideal vozniških zanesenjakov. To je Mazda MX-5.

Pogovor, komunikacija z občutki

KOR_MAZDA-5936

Vožnja po njej je lahko povsem umirjena, spokojna, kot nekakšna predigra človeka in stroja. Uvertura, v kateri jezdec in konj spet postaneta eno. Govorita jezik, kjer besede ne gradijo črke, ampak občutki. Z vsakim prevoženim kilometrom si brez besed povesta več.

Vsak kilometer prinese več zaupanja. Trenutek, ko te objame sedež, te sprosti, čeprav zraven sedi ona, pa je svet pred teboj rezerviran le zate. Čutiš čvrsto držo in stabilno lego.

KOR_MAZDA-6162

Center vozniške naslade

KOR_MAZDA-5909

Obsesija se začne že z odpiranjem vrat v utesnjen kokpit. Voznika pozdravijo prepoznavno Mazdino okolje, kakovostni materiali in izdelava, z umetnim usnjem prevlečena armaturna plošča in odlična usnjena športna sedeža. Vmes je športno kratka ročica 6-stopenjskega ročnega menjalnika, pred očmi stilsko dodelani merilniki, s tistim za vrtljaje postavljenim za volan z majhnim premerom pa hipoma ustvarijo odlično vzdušje za vožnjo.

Stopalki za plin in zavoro sta dovolj skupaj, volan, menjalnik, merilniki in vsa oprema pa so optimalno razporejeni, da vozniku omogočijo ohranjanje vzravnanega položaja in udobja pri vožnji.

KOR_MAZDA-6103

Pri Mazdi so v MX-5 vgradili tudi skupek tehnologij Skyactiv, ki so jih povezali z njihovo “strategijo gramov” ter s tem omogočili dodatno znižanje mase vozila za več kot sto kilogramov.

Dinamika vozila Skyactiv pomeni prelomnico pri neutrudnem prizadevanju inženirjev za uveljavitev Mazdine filozofije, osredotočene na človeka. S povečanjem dinamike na vseh ravneh in do izjemnih podrobnosti jim je uspelo dodatno izboljšati zmogljivost vozila. Poleg velike okoljske in varnostne učinkovitosti zagotavljajo dinamične tehnologije Skyactiv tudi integriran nadzor nad motorjem, menjalnikom, podvozjem in karoserijo. Zato se v Mazdi z vozilom vedno počutite kot eno.

Varnost z odliko

KOR_MAZDA-6010

Odlično je poskrbljeno tudi za varnost, ki jo ob togi karoseriji ter sprednjimi in stranskimi zračnimi blazinami krepi še celovita paleta funkcij za aktivno varnost i-ActiveSense. Te so znatno dvignile ne le raven varnosti, temveč tudi dinamiko vožnje.

Napredne varnostne tehnologije s sistemom i-ActiveSense pri Mazdah obsegajo: sistem za samodejno zaviranje v sili, ki zmore ustavljati vse do hitrosti 80 km/h, poleg tega pa ob avtomobilih prepoznava tudi pešce, sistem za nadzor mrtvih kotov, opozorilo na promet za vozilom, sistem opozarjanja na zapuščanje voznega pasu, nadzor voznikove zbranosti, sistem za pomoč pri zaviranju, sistem za prepoznavanje prometnih znakov, opozorilo na prečni promet za vozilom, prilagodljive LED-žaromete in samodejno upravljanje dolgih luči, vozniku pa je v pomoč tudi head-up (HUD) prosojni zaslon pred vetrobranskim steklom.

KOR_MAZDA-6012

Zabave polna vožnja

Svoj usodni košček v mozaik privlačnosti v dobro tono težkem vozilu doda pogonski sklop. S pritiskom na gumb se zamolklo zbudi 2,0-litrski atmosferski bencinski štirivaljnik s 118 kilovati oziroma 160 “konji” in tehnologijo Skyactive, ki je postavljen bliže sredini vozila. Kotički ust že silijo proti ušesom, zvok atmosferca je namreč zelo dober, z naraščanjem vrtljajev pa prerašča v simfonijo. Mazdini inženirji so ga zares vrhunsko uglasili, ob takšnem orkestru se vse drugo zdi odveč.

KOR_MAZDA-6141

Mazda je v skoraj 90 letih svojega obstoja s številnimi unikatnimi rešitvami, tehnologijami in končnimi modeli dokazala, da spada med tiste avtomobilske proizvajalce, ki razumejo in podpirajo inženirsko drznost ter razvoj. Prav pri motorjih je znova pokazala svoj inženirski pogum in se stvari lotila drugače, vodilno načelo pri raziskovanju in snovanju nove generacije Mazdinih tehnologij pa je bilo “Samo nebo je meja”.

Tehnologija Skyactiv namreč ni stopila po poti zmanjševanja prostornine motorja, a povečanje navora in moči se ne naslanja na turbopolnilnik, “pobeglo” energijo iz zaviranja pa namesto v baterije shranjuje v kondenzator. Za povrhu vsega z visokim kompresijskim razmerjem – 14:1, ki je bilo pred tem rezervirano izključno za dirkalnike – Mazdini inženirji dokazujejo, da tudi v ključnem pogonskem stroju, motorju z notranjim izgorevanjem, še vedno obstajajo velike rezerve v izkoristku energije. Pri Mazdi so se torej vprašanja, kako iz goriva na kolesa spraviti več energije s čim manj odpadnimi toplotnimi kilovati, izpusti in trenjem ter seveda stroški, lotili z natančno optimizacijo motorja.

KOR_MAZDA-5955

Motor zmore največ 200 njutonmetrov navora pri 4.600 vrtljajih in največjo moč 160 “konjev” pri šest tisoč vrtljajih v minuti, hkrati navduši s prožnostjo, saj vleče že od tisoč vrtljajev v minuti. Obmorsko promenado tako brez težav občudujete v šesti prestavi in kar v njej zapeljete na avtocesto. A verjemite, da boste radi posegli po prestavni ročici športnega menjalnika. Z izjemno kratkimi hodi, natančnimi gibi in ravno pravimi prestavnimi razmerji se zdi kot ustvarjen za športno vožnjo, hkrati je natančen in odziven.

13 sekund do užitka …

Zložljiva trda streha Mazde MX-5 RF je čudovito izdelana na osnovi tekoče oblikovalske teme KODO: duša gibanja. To izpopolnjeno streho lahko odprete med samo vožnjo (do hitrosti 10 km/h) in mir potniške kabine zamenjate za vznemirljiv užitek vožnje z vetrom v laseh v pičlih 13 sekundah.

KOR_MAZDA-6226

Vrhunska igračka za odrasle

MX-5 bolj kot z zmogljivostmi na papirju prepriča med vožnjo, kjer vedno znova navdušuje z odlično lego na cesti, ergonomsko ulito kabino, na pritisk na stopalko za plin hipoma odzivnim motorjem, čvrstim podvozjem, natančnim volanom, zmogljivimi zavorami in nasploh tistimi vozniškimi užitki, ki jih znajo ceniti pravi ljubitelji športnih avtomobilov. Vse to pa ob spuščeni oziroma odprti strehi pri različici RF še dodatno začini veter v laseh.

To je Mazda MX-5. Ponuja vso romantiko in ostrino klasičnega roadsterja. Veter in nebo nad glavo okrepita občutek svobode in usodno zasvojita.
Kombinacija vsega hitro pričara dirkaško razpoloženje, nizek položaj sedenja, zvok motorja in prijeten hrup iz vedno dvojnih izpušnih cevi pa vzbudijo prvinska čustva, s katerimi se voznik mimogrede zlije z avtomobilom in cesto. Edinstveni občutki, ki jih zagotavljajo takšni avtomobili, ostajajo tudi pri Mazdi MX-5 nepopisni, veter in nebo nad glavo pa okrepita občutek svobode in usodno zasvojita. Da, kdor enkrat sede v MX-5, jo res želi imeti, se skupaj z njo zliti v eno in si pokoriti cesto do njenega zadnjega kotička.
Voznik
KOR_MAZDA-6223

Zaprta streha ne pomeni konca, temveč le označi stran, kjer se zgodba v naslednji seriji zavojev in svobode spet nadaljuje v horizont brezmejnih užitkov.

Fotozgodba: Vozniški užitki na čarobnih poteh Bele Krajine