Menu

  • Pripravljeni na vse - tri zgodbe, trije brezčasni oglasi

NAPREJ

Vsebino omogoča:

Zavarovalnica Triglav

Foto: Ana Kovač, Matej Leskovšek, Zavarovalnica Triglav

Video: Dean Gostimirovič

Infografika: Gregor Jamnik

Ko nam štirinožci postavijo ogledalo, ko se preprosto gospodinjsko opravilo spremeni v katastrofo in ko se brezskrbno dopustovanje prelevi v nočno moro daljših razsežnosti. Tri zgodbe in trije uspešni oglasi, ki so tako ali drugače zaznamovali slovenske gledalce. Oglejte si jih še enkrat in se nasmejte. Lahko se zgodi, da boste v njih našli delček svoje zgodbe.

V arhivu so počivali kar nekaj let, v zadnjih tednih pa jih lahko spet gledate na televizijskih zaslonih: to so trije oglasi Zavarovalnice Triglav, ki so spisali njeno zgodbo in s katero zavarovalnica svojim strankam že vrsto let sporoča, da so skupaj pripravljeni na vse.

poletje_01_640
pasji_01_640
cistilka_03_640

Čeprav je od nastanka treh oglasov minilo že kar nekaj let, so neverjetno aktualni, iskrivi, zanimivi in resnično hudomušni – to je bil še dodaten razlog za to, da so se na Zavarovalnici Triglav odločili, da jih spet obudijo.

Če ste jih doma mogoče zamudili, vam jih predstavimo še enkrat in vam hkrati razkrivamo še zanimivo zgodbo iz ozadja.

Pasji vozniki

Oglas predstavlja pasjo prispodobo običajnega dne povprečnega voznika. Preprosta situacija je simbol naših reakcij na manjše prometne pripetljaje.

Režiser: Jesper Ericstam
Produkcijska hiša: Mekano Film
Kreativni direktor: Vital Verlič
Oglaševalska agencija: Futura DDB
Tekstopisec: Bojan Jablanovec
Leto in kraj produkcije: 1999, Stockholm

Snažilka

Ena oseba in čisto navadna zgodba: čistilka vestno opravlja svoje delo, vendar na koncu dojamemo, da je njena učinkovitost pretirano angažirana. Nezgode se zgodijo, zato je pomembno, da smo pripravljeni prav na vse, tudi na najbolj neverjetne razplete.

Režiser: Jesper Ericstam
Produkcijska hiša: Mekano Film
Kreativni direktor: Vital Verlič
Oglaševalska agencija: Futura DDB
Tekstopisec: Bojan Jablanovec
Leto in kraj produkcije: 1999, Stockholm

Avtodom

To je zgodba, v kateri so se poistovetili številni slovenski dopustniki. Zgodba je pravzaprav precej resnična, saj je povzela resnično počitniško pustolovščino Vite Mavrič in njene družine.

Režiser: Jesper Ericstam
Produkcijska hiša: Propeler in Artrebel9
Kreativni direktor: Vital Verlič
Oglaševalska agencija: Futura DDB
Tekstopisec: Bojan Jablanovec
Leto in kraj produkcije: 2003, Pula

Ko slutiš, da bodo nastale legende

GOS_20160628_122_650

Zavarovalnica Triglav je bila kot naročnik vseh treh kampanj ves čas aktivno prisotna pri snovanju vseh treh zgodb. V ekipi, ki je takrat pripravljala predstavljene oglaševalske kampanje je bila tudi Vojka Novak. Čeprav so v ekipi Zavarovalnice Triglav slutili, da so zgodbe dobre, si pred izidom oglasov niso upali predstavljati, kakšen bo končni rezultat: “Pri snovanju je pogosto tako, da je končni izdelek lahko na nek način maček v žaklju. Lahko imaš zelo dober scenarij in zelo dobro idejo, vendar je potem končni izdelek drugačen, kot si si ga predstavljal oziroma obratno,” pravi Vojka Novak. Vendar je v tem primeru končni izdelek presegel njihova pričakovanja. To je bila resnična zgodba o uspehu.

Ti trije oglasi so kombinacija vsega: dobrega scenarija, dobre ideje in potem še zelo dobre produkcije ter izvedbe.
Vojka Novak

Kako se spominja tistih časov in kako danes z nekaj letno distanco spet gleda te tri uspešnice, si poglejte v kratkem videu, kjer je Vojka tudi pojasnila, zakaj so se pri Zavarovalnici Triglav prav letos odločili, da te oglase potegnejo iz naftalina.

Od pogovora na pijači v Cannesu do ideje, ki je navdušila svetovno znanega režiserja

ANA_Marko-Vicic_006_650

Pravi vpogled v zakulisje snemanja nam je razkril kreativni direktor Vital Verlič iz agencije Futura, ki je sodeloval pri vseh treh oglasih. Zanimiva je predvsem zgodba, kako je prepričal svetovno znanega švedskega režiserja Jespera Ericstama, da je privolil v sodelovanje v tri večne uspešnice Zavarovalnice Triglav.

Švedski režiser Jesper Ericstam je svojo kreativno kariero sicer začel s fotografijo, vendar je zelo hitro ugotovil, da je njegova prava strast pravzaprav video. Njegov prvi dokumentarec nosi naslov Elvis in je nastal med potovanjem po ZDA. Od takrat je vedno v pogonu, njegove oglase odlikuje unikaten humorističen slog, ki ga je zelo dobro vnesel tudi v vse tri videe Zavarovalnice Triglav.

Usoden je bil nek večer v Cannesu in pogovor ob pijači: “Ko sem ga vprašal, ali bi ga zanimalo sodelovanje, je odgovoril, da bi ga, vendar je ravno v fazi, ko lahko izbira in če ga bo scenarij prepričal, se bo odzval,” in tako se je začelo: iz Švedske so namesto predračuna poslali igrani video, v katerem je nastopila kar produkcijska ekipa.

Video: Ko se srečaš z največjo zvezdo na Švedskem

Celotna snemalna ekipa je nato odšla v Stockholm, kjer so imeli samo dva dni časa, da posnamejo prva dva oglasa: Pasji voznik in Čistilka. Tempo je bil zelo hiter, snemali so na ulici in v prestižnem stanovanju nekega znanega švedskega arhitekta. “Čeprav se morda sliši zapleteno, je snemanje s psi potekalo brez zapletov. Glavni junak je bil res natreniran,” pravi Vital Verlič. Vse kadre so zato posneli hitro in vedno pod budnim očesom prisotnega občinstva, ki je bučno navijal in spodbujal njihovega pasjega junaka, ki je bil na Švedskem pravi filmski zvezdnik. Čistilko so snemali tudi ponoči, bitka s časom in z omejenim proračunom jim je ves čas dihala za ovratnikom.

Zakaj bi tvegali? Tudi v tretjem oglasu so stavili na švedsko genialnost.

ANA_Bojan-Emersic_003_650

Pri tretjem oglasu so se ustvarjalci iz Stockholma preselili v Pulo, slikovito turistično zakulisje, v katerem se vsako poletje odvija na tisoče podobnih zgodb. Tudi tokrat je za režiserski stolček sedel Jasper in tako ustvaril genialen oglas, ki je dosegel podoben uspeh kot prva dva. Tudi tokrat je bil v ospredju preprosti humor. Glavna junaka tretje zgodbe sta bila Bojan Emeršič in Alenka Kozolc.

Bojan Emeršič se rad spominja tistega obdobja, saj so se takrat po njegovem mnenju delali še dobri oglasi. Po trinajstih letih si je oglas spet ogledal, spomini so takoj privreli na dan. V pogovoru pa nam je razkril tudi svojo resnično počitniško zgodbo, po kateri bi lahko morda tudi  nekoč posneli oglas. Tudi tukaj je bil v ospredju avtodom.

Za nazaj se je vedno luštno gledati, že zaradi tega, ker se staramo in tako vidimo, kako smo bili luštni.
Bojan Emeršič

“Mislil sem, da sem si sam izmislil to zgodbo”

“Res nisem vedel, da smo snemali zgodbo Vite Mavrič,” je med spominjanjem na tista dva snemalna dneva presenečeno ugotovil Bojan Emeršič. “Mislil sem, da sem si sam izmislil to zgodbo, ker mi res dela domišljija,” se je še malce pošalil, vendar hkrati priznal, da pri tovrstnih projektih zelo rad pomaga s kakšnimi norimi idejami in nepredvidenimi improvizacijami. “Vem, da smo imeli s tisto glavo, ki pade dol, kar težav in sem se kar angažiral, kako bi to izpeljali,” Bojanu pa je ostalo v spominu tudi to, da so se pri snemanju zelo veliko ukvarjalo z detajli, zaradi katerih je pravzaprav oglas postal tako edinstven.

“Oglasi ne smejo nikoli zatežiti”

Jesper Ericstam je s svojim posebnim smislom za humor in tudi edinstvenim občutkom za majhne detajle, ki povezujejo zgodbo na preprosti način, ustvaril oglase, ki so postali brezčasni. Humor je vsakdanji in črpa navdih iz resničnega življenja, prav zaradi tega se mu lahko nasmejemo tudi po več kot  15 letih. To je atribut, s katerim se ponašajo samo zmagovalci.

01
02

“V tisti zlati dobi oglaševanja je bilo takšnega humorja veliko več,” se spominja Verlič in dodaja: “oglasi ne smejo nikoli zatežiti,” kar dokazujejo tudi oglaševalske nagrade, ki nagrajujejo predvsem tiste oglase, ki ljudi nasmejejo in jih hkrati tudi presenetijo.

“Oglas je namenjen temu, da zbudi pozornost,” če te oglas pusti ravnodušnega, potem ni dosegel svojega cilja, prav v tem pa so vsi trije oglasi Zavarovalnice Triglav zadeli v polno. Ljudem so ostali v spominu, navdušujejo pa tudi mlajše generacije, ki so jih te dni videli prvič.

03
04

S tem se strinja tudi Vojka Novak, ki ključ do uspeha vidi v konkretnem koncu: Mislim, da je predvsem pri dveh oglasih (op. a. Čistilka in Avtodom) ključnega pomena konec, ki te nasmeje in preseneti. Pika na i teh dveh oglasov je končni razplet zgodbe. To je tisto, zaradi česar lahko na koncu rečeš: “Joj, to je pa dober oglas!”

Z Zavarovalnico Triglav ste že 115 let lahko pripravljeni na vse

Največja zavarovalnica v Sloveniji ima tudi najdaljšo tradicijo, njene korenine segajo namreč v daljno leto 1900, ko je pod imenom Vzajemna zavarovalnica sklenila prva polico in tako zorala ledino slovenskega zavarovalništva.

Skupina Triglav danes

Skupina Triglav je vodilna zavarovalno-finančna skupina v Sloveniji in regiji Adria ter ena vodilnih v jugovzhodni Evropi.

Poleg obvladujoče družbe Zavarovalnice Triglav s sedežem v Ljubljani sestavlja 38 odvisnih družb in 6 pridruženih družb v Sloveniji in tujini. Posluje v šestih državah – Slovenija, Hrvaška, Srbija, Makedonija, Črna gora ter Bosna in Hercegovina – ter na sedmih trgih – Slovenija, Hrvaška, Srbija, Makedonija, Črna gora ter v Bosni in Hercegovini, kje je prisotna tako v Federaciji BiH in pa Republiki srbski. Skupina Triglav zaposluje 5.170 ljudi.