Menu

  • Dotik narave – pot do zavedanja

NAPREJ

Vsebino omogoča Hyundai Avto Trade

Foto: Klemen Korenjak

Video: Bojan Dovrtel

Infografika: Marjan Žlogar

Postavitev: Gregor Jamnik

Sedite v objem prav posebnega avtomobila Hyundai ioniqa, prvega modela na svetu, ki kot hibrid, priključni hibrid in električni avtomobil brez izgovorov in bližnjic na ceste prinaša zeleno prihodnost, odgovornost in več varnosti. Podajte se na čutno pot zavedanja pomena obnovljivih virov energije. Začutite dotik narave in razmislite o vrednotah, da bo Slovenija za vedno ostala zelena oaza modernega sveta.

Energijsko eko potovanje, znova začutite dotik narave

New Hyundai IONIQ hybrid and electric cars.

Naše gore še imajo deviško belino. Tam zgoraj se rodi veter, voda dobi zalet, da energija steče v struge naših rek. Te vodne žile nam dajejo veliko moči, ki jo preprosto moramo speljati tudi na naše ceste. Hyundai ioniq zna izkoristiti fiziko ceste, zadržati izgubljeno in poskrbeti, da energija znova učinkoviteje skelene krog.

New Hyundai IONIQ hybrid and electric cars.

Starodavni orjak, ki že vsaj stoletje stoji v objemu očakov, kljubuje viharjem in s krošnjo daje zavetje pred pripeko, bo za voljo njega in njemu podobnih ostal sredi pašnika v eni najlepših gorskih dolin Slovenije.

New Hyundai IONIQ hybrid and electric cars.

Visokotehnološki ekolog z vzhoda nam nastavlja ogledalo čistosti, pot je odprta in smer začrtana. Investicija v zeleno mobilnost naj postane zavedanje sebe, ideja lastne rasti in čutne odgovornosti. Občutek za volanom bo takrat dobil pravi čustveni pospešek. Trenutek spoznanja, da električni domet ni ovira, temveč pot v nov svet, obrne novo poglavje osebne mobilnosti. Krog čiste energije se razširi, električni sunek dvigne adrenalin, zelena električna revolucija se je začela, tudi pri nas.

parallax layer

Slovenija je poleg Slovaške druga država Evropske unije, ki je pravico do pitne vode zapisala v najbolj pomembni državni dokument, ustavo.

Sveti gral civilizacije

Energija je sveti gral naše vrste. Poganja vse tisto, kar potrebujemo in uživamo. V naravi je energijski tok sklejen, popoln, na milijone let je bilo tako.

Bilo?

Da, dokler vsi mi nismo želeli preveč. Rajska podoba civilizacije, navdih človekove neslutene ustvarjalnosti, želje raziskovanj onstran meja znanega je prinesla izjemen napredek in udobje. A davek je velik.

Za vso, mnogokrat tudi navidezno svobodo modernega sveta in vedno večjimi željami je tudi temačna plat. Onesnaženje. Demoni nebrzdanega izkoriščanja energije nas vodijo v pogubo. Tudi v Sloveniji smo prišli do prelomne točke, na razpotje nove dobe. Sedaj je skrajni čas za razmislek. Alternativa obstaja in vsak pri sebi lahko naredi precej preprostih stvari za manjšo porabo energije, vsak dan. Pomislite, vsak pri sebi. Zberite pogum in se zazrite v prihodnost. Lepšo. Hyundai ioniq kot hibrid ali električni avtomobil pa je nov, večji korak do kakovostnejše, varnejše in energijsko učinkovitejše mobilnosti. Na slovenske ceste prinaša novo priložnost za vse, ki razumejo, da bomo nekaj vendarle morali spremeniti, na bolje.  Vsakdo, ki razmisli o vplivu prometa na kakovost življenja vseh nas in se odloči za investicijo v hibridni ali električni avtomobil, je brez sence dvoma aktivni, zavedni državljan, ki mu ni mar za prihodnje rodove. Stopiti iz ustaljenih tirov pomeni pogum, raziskovanje novega. Sprejmite izziv, sedite za volan Ioniqa in ne bo vas razočaral.

New Hyundai IONIQ hybrid and electric cars.

Slovenija je idealna dežela za elektrifikacijo ceste in prenos čiste energije iz obnovljivih virov na asfalt. Zelena mobilnost pa poleg drastičnega znižanja vpliva na okolje za voljo nizke stopnje izpustov in hrupa prinaša tudi druge prednosti. Slovenija je še vedno v veliki meri odvisna od fosilnih energentov in njihovih ponudnikov, saj uvozi več kot 90 odstotkov fosilnih goriv. Električna in nizkooglična mobilnost vodi v razvoj čistejšega prometa ter višjo energetsko neodvisnost države. Hyundai ioniq pelje v smer osebne svobode, ki ni odvisna od velikih tankerjev in cevovodov ter politične volje največjih. Naša dežela je ena poslednjih zelenih oaz razvitega sveta. Okus neoporečne hrane, vonj pomladi, zvok gozda, šum rek in jasnino obzorja brez oblakov smoga moramo jemati kot vrednote, zeleno zakladnico naroda.

Hyundai ioniq – trije bratje nove dobe

New Hyundai IONIQ hybrid and electric cars.

Hyundai je združil znanost visoke tehnologije, briljantnost inženirskega uma, pogum in zavedanja meja planeta, ki je naš dom ter na novo začrtal smer. Ni lahka, a preboj se bo zgodil. Na krilih učinkovitega energijskega toka se je že mogoče iz teme zapeljati v svetlo prihodnost. Igra elektronov, ionov, osnovnih elementov in tokov obnovljivih virov je bila daleč na vzhodu združena z visoko stopnjo odgovornosti in čustveno inteligenco človeka. Rodil se je ioniq. Avtomobil nove dobe. Avtomobil, ki zna izkoristiti fiziko ceste, zadržati izgubljeno in poskrbeti, da energija znova učinkoviteje sklene krog. To je avto, z odsevom narave.

To je objem zelene mobilnosti: visoka tehnologija združena s praktičnostjo vsakodnevne uporabe, dobrodošli za volanom Hyundai Ioniqa electric. Elegantno zajadrajte na valu čistega električnega sunka.

New Hyundai IONIQ hybrid and electric cars.
parallax layer

Cilj Hyundaija je ustvariti nove vrednote in novo kulturo, ki nadgrajuje doživetje v vozilu. Hyundai ni več samo industrijski gigant. Stremi k spremembi, ki bo v celoti preoblikovala koncept mobilnosti v najširšem pomenu besede. Je globalno podjetje, ki brez strahu investira v raziskave in dviga ter presega meje znanega.

Hyundai je znova postavil nov mejnik v svetu avtomobilske industrije, ki se je po stoletju dobe fosilnih energentov znašla na energijskem razpotju in ključnem vprašanju, kako svet mobilnosti narediti trajnostno vzdržen. Avtomobil prihodnosti ne more definirati zgolj prostor, cena in zmogljivosti. Šteje veliko več. Celovita vsebina v smislu učinkovite rabe energije, varnosti, udobja, povezljivosti, umetne inteligence in vozniške prepričljivosti. Potovati hitreje, varneje, ceneje, učinkovite in brez stresa. Hyundai se je naloge lotil brez vsakršnih izgovorov in dolgoročno vizijo, podprt z realnostjo. Slogan nova miselnost, nove možnosti odraža pionirski pristop pri njegovih tehničnih kreacijah prihodnosti. Ni ostal le pri obljubah in napovedih. Pred vami je dokaz. Samozavest znamke raste na rezultatih, na avtomobilih novega rodu po meri najzahtevnejših meril kupcev in okolja. Cilj je jasno postavljen, odličnost evropskega razvoja za zadovoljstvo voznika v vseh postavkah osebne in poslovne mobilnosti. Napovedi o naskoku na prvo mesto prodajno najuspešnejše azijske avtomobilske znamke v Evropi postajajo realnost, ki temelji na razvoju. Hyundai je postal resen igralec, ki pomika meje v motošportu, v varnosti, v tehnologiji samovozečih avtomobilov in novih energentov elektrike in vodika. Prihodnost so postavili na štiri trdne stebre: ugled znamke, digitalizacija, zadovoljstvo kupcev in razvoj 30 novih produktov do leta 2021. Velki val razvoj avtomobilske vsebine te znamke se je že začel razlivati tudi na slovenskih cestah. Hyundai je kot prvi na svetu predstavil in v Slovenijo že pripeljal prav poseben avtomobil. To je Ioniq, trenutno edini ekološki avtomobil svoje vrste, ki ponuja vse tri različice elektromobilnosti: polni hibridni pogon, priključni hibridni pogon in električni pogon brez neposrednih izpustov.  Prva dva od treh bratov nove dobe ionq hybrid in ionq eletric sta na voljo v Sloveniji, še letos pa se jima bo pridružil še priključni hibrid.

Spoznajte ga …

Pri Hyundaiju pravijo, da se vrednote dobrega avtomobila pokažejo šele, ko ta zapelje iz salona v svet, v realno življenje, kjer je z avtomobilom treba živeti, ga voziti, oskrbeti z energijo in ga vzdrževati. Avtomobil je preprosto treba preizkusiti, se vanj usesti in spoznati, na asfaltu. Sedite v novega Hyundai Ioniqa ter ga zapeljite na testno vožnjo.

Hyundai ioniq – glasnik prihodnosti je zapeljal v Slovenijo

New Hyundai IONIQ hybrid and electric cars.
New Hyundai IONIQ hybrid and electric cars.

Je glasnik prihodnosti in kot tak v ospredje postavlja dinamično vozno izkušnjo z izjemno učinkovito rabo energije in posledično zelo nizko stopnjo izpustov. Na slovenske ceste prihaja z močnimi argumenti:

Agencija Euro NCAP je Ioniqa na podlagi rezultatov svojih varnostnih testov, na katerih je dobil vseh 5 zvezdic, razglasila za najvarnejši mali družinski avtomobil leta 2016.

Ioniq ima vrsto naprednih aktivnih varnostnih sistemov s katerimi učinkovito preprečuje večino tveganj za prometno nesrečo. Njegova umetna inteligenca je že danes pripravljena na avtonomno vožnjo.

Hyundai ioniq tri zgodbe zelene mobilnosti: video predstavitev dejstev

Hyundai-Ioniq-hibrid_1200

Hyundai stoji za svojim delom in razvojem, zato je za svoje avtomobile pripravljeni jamčiti s pravo tovarniško garancijo, brez vpletanja tretjih oseb, brez pravniških trikov in predvsem brez omejevanja tistega osnovnega avtomobilskega poslanstva, vožnje. Tudi baterija Ioniq ima 8-letno tovarniško garancijo, ki jamči brezhibno delovanje za vsaj 200.000 prevoženih kilometrov.

Hyundai Ioniq electric – je polno uporaben električni avtomobil, ki odlično obvladuje aerodinamiko (količnik upora 0,24) in v realnem prometu omogoča 200-kilometrski doseg. Navduši z odlično vodljivostjo, lego, dinamičnim pospeševanjem (9,9 s do 100 km/h) in izredno udobno vožnjo brez hrupa tresljajev in izpustov. Je eden najbolj ekoloških družinskih avtomobilov, seveda brez izpuha. Z upoštevanjem 7.500 evrov državne subvencije Eko sklada je ta sodoben, odlično dobro opremljen in varnostno odličen elektroavto mogoče pri nas dobiti 27.500 evrov.

Hyundai-Ioniq-elektro_1200

Hyundai Ioniq hibrid – je avtomobil, ki pooseblja tehnologijo nove dobe in kolesa vrti najbolj učinkovito v svojem razredu. Je energijski dolgoprogaš s skoraj 1000 kilometri dosega in z izjemno nizko porabo goriva, ki v realnem prometu ostane krepko pod petimi litri na 100 prevoženih kilometrov ter majhnim vplivom na okolje.

Ob enem pa ne sklepa kompromisov glede voznih užitkov v iskanju idealne linije skozi najlepše zavoje. Je prvovrstni vozniški avtomobil. Združuje najboljše iz dveh energijskih svetov in moč ter navor na kolesa prenaša prek 6-stopenjskega menjalnika z dvema sklopkama DCT. Predstavlja popoln odgovor mobilnosti za vse, ki verjamejo, da alternativa vedno obstaja.

Drznite si in se v njem zapeljite proti oddaljenim obzorjem, kjer vse skupaj še vedno ima drugačen, svobodnejši in predvsem sodobni ritem. Hibridnega Ioniqa je pri nas mogoče dobiti za 25 tisoč evrov, že osnovna oprema pa vključuje vse bistvene elemente modernega avtomobila.

Hyundai-Ioniq-oba_1200

Avtomoto novinarji spletnega medija Siol.net so po prvih kilometrih za volanom ioniqa zapisali:

Za volanom avtomobila, ki je korejski Hyundai v hipu postavil na zemljevid trajnostne mobilnosti. Iz Nizozemske, kjer smo sedli za volan hibridnega in električnega ioniqa, smo se vrnili polni vtisov in povedati imamo veliko – za začetek tudi to, da je prius po skoraj dveh desetletjih najverjetneje prvič dobil zares dostojnega tekmeca.
Siol.net
New Hyundai IONIQ hybrid and electric cars.

Z njim se podajte na pot, pokazal vam bo, da se kolesa učinkovito in hitro vrtijo tudi onstran dizelskega sveta. Brez hrupa, brez tresljajev, z veliko manj ali povsem brez sledi in vonja gorivnega ognja. Zamislite si vožnjo kot perfekcijo gibanja. Odlična aerodinamika, uravnotežena karoserija in zveznost električnega pospeševanja. Ioniq z vožnjo navduši, kot hibrid in električni avtomobil.

Družinski izlet? Ne samo enkrat ali trikrat na leto, ampak ob vsaki priložnosti, ker je njegovo srce energijsko zelo zmerno. Vožnja znova postane navdih, vsak kilometer pa nov spomin, šteje le pot, cilj pa je nov začetek. Izlet ni več vprašanje stroškov, temveč volje. Družina v njegovem objemu znova zaživi, gradi vezi in uživa življenje.

New Hyundai IONIQ hybrid and electric cars.
parallax layer

Samo v slovenskih rekah je na leto dovolj energije za skoraj 700 milijonov ioniqov.

Hyundai_ioniq-3027_opti_650_433Samo iz letnega energijskega potenciala slovenskih rek bi denimo bilo dovolj energije, da bi z njo oskrbeli skoraj 694 milijonov električnih inoiqov (litij-ionske polimerna baterija s kapaciteto 28 kWh). Slovenske sončne elektrarne pa bi ob trenutni povprečni energijski žetvi z dobrimi 257 megavatnimi urami zadostovale za kar 9200 polnjen električnega ioniqa. Ioniq jasno kaže smer, več kot bo na slovenskih cestah avtomobilov njegove vrste, manj tesnobno bo poslušati vesti o gibanju cen nafte. Elektrika bo tudi v prihodnje, zlasti na domačem priključku, zagotovo cenejša od naftnih derivatov.

Ob tem ne gre pozabiti, da so za voljo kakovostne gradnje slovenskih domov, predvsem stanovanjskih hiš, električnim avtomobilom in priključnim hibridom na voljo precej zanesljiva individualna priključna mesta. Infrastruktura je pripravljena, saj je elektromobilnosti samo v družinskih garažah na voljo okoli 10 milijonov vtičnic, v mnogih pa je energija domačega izvora. Nočno polnjenje, ob presežkih energije za voljo precej nižje porabe, pa po vrhu vsega pozitivno vpliva na omrežje. Ne pozabite, da energija iz vtičnice v najdražjem primeru v poprečju ne preseže petnajstih centov za kilovatno uro električne energije. Kar pomeni, da boste z ioniqom eletric za 200 kilometrov vožnje porabili največ 4,2 evra oziroma 2,2 evra na 100 kilometrov. Dizelski motor bi moral porabiti le slaba dva litra na 100 kilometrov, če bi se z njim hoteli voziti tako poceni. Cena električne energije iz domače vtičnice pa je za voljo različnih paketov lahko tudi precej nižja, v povprečju tako polna baterija ioniqa stane malce več kot 3 evre na eno polnjenje. Velja razmisliti, sploh ker povprečna dnevna kilometrina slovenskih voznikov ne preseže 65 kilometrov.

New Hyundai IONIQ hybrid and electric cars.

Se spominjate, kdaj ste nazadnje res užili mir, vdihnili svežino gorskega jutra, začutili svobodo lastnih misli in na krilih domišljije z očmi poiskali točko, kjer se svet dotakne nebesnega svoda? Kdaj ste nazadnje obstali in začutili dotik prvinske materije, matere narave. Trenutek, ko se zgodi, je vselej čaroben, oseben in poln energije. Energija v naravi nikoli ne izgine v točki nič. Življenje vedno najde pot.

New Hyundai IONIQ hybrid and electric cars.

Zaprite oči in si zamislite, kako roke zajamejo življenje. Vodo, najčistejšo studenčnico iz nedrja gora. To je spojina sreče, očiščenja in vir neslutene moči čiste energije. Razmislite, kaj imamo in česa nikoli ne smemo izgubiti.

New Hyundai IONIQ hybrid and electric cars.

Če bomo tako učinkovito kot Hyundai Ioniq niza kilometre, začeli vsak po svoji vesti in zmožnosti skrbeti za okolje, v katerem živimo, prihodnost tistega, kar imamo in uživamo, ne bo negotova. Ne gre za stereotipske modne muhe ali pa splošne strahove propada sveta, gre za tisto, ki nas definira kot narod. Gre za naš svet, našo svobodo, naše občutke.

Kam po elektriko na poti?

Dvomov, da bi na slovenskih cestah voznik električnega avtomobila ostal brez energije, je konec. Infrastruktura je dosegla točko, kjer je izgovorov konec in vsako leto bo javnih polnilnih postaj vse več. Spletno mesto chargemap.com, ki sproti dopolnjuje podatke o lokacijah in številu polnilnih postaj na podlagi skupnosti več kot 100 tisoč voznikov električnih avtomobilov, navaja, da imamo v Sloveniji v začetku leta 2017 228 javnih električnih polnilnic oziroma 553 posameznih priključkov za polnjenje električnih vozil. Slovenski zemljevid polnilnic pa si lahko ogledate na tej povezavi. Precej poenostavljeno pa je tudi električno potovanje po slovenskih avtocestah, saj je naš avtocestni križ v celoti pokrit z zmogljivimi hitrimi polnilnicami: 50 kilovatov pri polnjenju z enosmernim tokom in 43 kilovatov pri polnjenju v izmeničnem toku. V praksi to pomeni okoli 15- do 20-minutni interval, da baterija dobi okoli 80 odstotkov svoje kapacitete.

New Hyundai IONIQ hybrid and electric cars.

Energija iz domače vtičnice je precej cenejša od tiste, ki ob ostrem vonju priteče v rezervoar. Električni ioniq bo za eno polnjenje v povprečju zahteval okoli 3,3 evra, kar pomeni, da se bo družina na izlet in po dnevnih opravkih vozila za vsega 1,6 evra.

Številke ne lažejo: Slovenija ima še veliko zelenega potenciala in moči v energiji iz obnovljivih virov

Hyundai_ioniq-3053_opti_650_433Kot vozniki se moramo zamisliti ob dejstvu, da se v praktično idealni deželi za razvoj trajnostne mobilnosti še vedno vozimo predvsem na fosilne energente. Hyundai Ioniq visokotehnološki ekolog z vzhoda nam nastavlja ogledalo čistosti, pot je odprta in smer začrtana. Ne pozabite, da naša dežela kar kipi od naravnega življenja, da imamo reke, bogate gozdove s sledmi medveda, volka, risa … Imamo burjo in sanjske razglede, ki morajo ostati del naše krajine. Pljuča naše dežele so obremenjena. Ne smemo pozabiti, da samo slovenski gozdovi na leto porabijo kar sedem milijonov in pol ton ogljikovega dioksida, da za nas izdihnejo pet milijonov in pol milijona ton kisika. Imamo skoraj neprecenljivo zalogo biomase, moč rek in velik potencial v vetru, a nam je na ceste do sedaj uspelo poslati le drobtinice silnega energijskega potenciala obnovljivih virov. Ioniq je tu, čaka. Kot hibrid, priključni hibrid in čisti električni avtomobil. Dajte naravi priložnost, ko ugaša dan, pomislite na jutri. Dan bo potem lepši. Za vse.

Zelena oaza, ki se ne zaveda svojega bogastva #infografika: