Menu

  • Kartoteka: Umor policista v Brežicah

  • Dokumentarna serija Kartoteka, 4. del

NAPREJ

Poleti leta 2016, skoraj eno leto po umoru policista na Ižanski cesti v Ljubljani, je bila policija ponovno zavita v črnino. Tokratna žrtev je bil 30-letni brežiški policist Damir Golobič. 22-letni Nemec Bastian Ifrim mu je z nožem zadal usodne rane. Nemec je okoli sto metrov stran z istim nožem sodil tudi sebi. Zakaj je to storil, ostaja nejasno, dejstvo pa je, da je bil psihični bolnik, ki je mlado ženo spravil ob moža, starše ob sina ter policijo ob odličnega in predanega policista.

_begunec_1200_400

V sredo, 29. junija, 2016, leto dni po izbruhu begunske krize, ki je zajela tudi Slovenijo, so vaščani obmejne vasi Žejno opazili neznanca, ki se je bos potikal po vasi. Ker so mislili, da je begunec, so poklicali policijo.

Srečko Medic (komandir PP Brežice):

In prav patrulja z Damirjem Golobičem je na koncu vasi opazila neznanca. Policista sta ustavila vozilo in Damir se je takoj odpravil proti neznancu, medtem ko je šel njegov partner parkirat policijski avto. V trenutku, ko sta si policist in neznanec stala iz oči v oči, je Nemec začel mahati z nožem.

Srečko Medic (komandir PP Brežice):

22-letni Bastian Ifrim je medtem zbežal in se skril v visoki travi na bližnjem travniku. Ne za dolgo, policisti so ga kmalu našli, okrvavljenega, nož, s katerim je smrtno ranil policista, je bil ob njem. Z istim nožem je sodil tudi sebi.

Srečko Medic (komandir PP Brežice):

TOREJ JE STORIL SAMOMOR?

Srečko Medic (komandir PP Brežice):

Zakaj točno se je zgodil tragični dogodek, ostaja nepojasnjeno. Dejstvo je, da so Bastiana Ifrima pod drobnogled vzeli že dan prej. Na mejnem prehodu Obrežje so pri pregledu dokumentov potnikov na avtobusu, ki je bil na poti na Hrvaško, ugotovili, da ima mladi Nemec pretečene dokumente. Brez veljavnih dokumentov ni smel zapustiti schengenskega območja, ostal pa je lahko znotraj njega, tudi v Sloveniji.

Srečko Medic (komandir PP Brežice):

Mnogo vprašanj tako ostaja brez odgovorov. Morda bi jih dobili na sodišču, če bi potekalo sojenje, a kot rečeno, epilog umora policista Damirja Golobiča se je zgodil isti dan, skoraj na istem kraju in z le nekaj minutami časovne razlike.

Policija je ostala brez predanega sodelavca, še večji udarec pa je doživela njegova družina. Da se jim je življenje ustavilo, priča že novogradnja, ki je ostala brez fasade. Življenjski načrti Damirja Golobiča in njegove partnerice so se ustavili tisto junijsko sredo pred dvema letoma. Njegova mati je dejala, da bi bil, če bi bil manj predan delu, morda še živ.

Arko Ivanka (mama ubitega policista Damirja Golobiča):

Bil je policist od glave do pet, kar priznavajo tudi njegovi nadrejeni.

Srečko Medic (komandir PP Brežice):

Predanost delu je očitno izhajala iz resnične želje po opravljanju tega poklica, kot pove njegova mati.

Arko Ivanka (mama ubitega policista Damirja Golobiča):

Po tej tragični smrti so nekateri namigovali, da bi bolj izkušen policist morda ravnal drugače, a dejstvo je, da je Damir ravnal po ustaljenem postopku ob taki intervenciji in na podlagi zbranih podatkov. Tistega dne ni nič kazalo, da gre za nevaren postopek. Ob tem dodajmo, da se na leto zgodi od 200 do 300 napadov na policiste, in to pri opravljanju povsem običajnih nalog. Največkrat so napadi zgolj verbalni, dogajajo pa se tudi fizični obračuni s policisti. Fizični napad najhujše vrste se je zgodil tudi tisto poletno sredo leta 2016, ko je življenje izgubil Damir Golobič.